el  |  en

Οδηγός έξυπνης αγοράς για Domain Names

θα θέλατε να αγοράσετε ένα νέο domain;

Τι είναι ένα domain name;
Το domain name αποτελεί στην ουσία την διεύθυνση μας στο διαδίκτυο.
Είναι μοναδικό, και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει το προϊόν ή την υπηρεσία που θα παρέχετε στους επισκέπτες σας (για παράδειγμα example.gr).
Πώς να ονοµάσω το domain µου;
Πριν αποφασίσετε τι όνομα να δώσετε στο domain σας, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους πελάτες και τους επισκέπτες σας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας κάποιους "άτυπους" αλλά βασικούς κανόνες:
1) Η ονομασία του domain name, καλό θα ήταν να έχει το ίδιο όνομα με το url της ιστοσελίδας σας, για τον απλό λόγο ότι όταν κάποιος χρήστης σας αναζητήσει σε μια μηχανή αναζήτησης και θυμάται μόνο το domain name σας, η αναζήτηση θα του επιστρέψει και την ίδια την σελίδα σας. Αρκεί μόνο να θυμάται μια λέξη!

2) Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει όταν ένα όνομα που θέλουμε να δώσουμε, είναι ήδη δεσμευμένο ή χρησιμοποιείται ως προιόν η υπηρεσία σε κάποιο άλλο domain, γεγονός που δεν θα οδηγεί τους επισκέπτες σας στην δικιά σας σελίδα αλλά πιθανόν σε κάποια ανταγωνιστική!

3) Αντί να χρησιμοποιήσετε γενική ονοματολογία, για παράδειγμα αν έχετε κατάστημα ρούχων και θέλετε το όνομα rouxa.gr, θα ήταν προτιμότερο να δίνατε κάτι ποιο συγκεκριμένο που θα αντιπροσωπεύει το όνομα των προϊόντων ή υπηρεσιών σας, πχ vradinarouxa.gr. Σκεφτείτε ότι οι επισκέπτες σας , θα αναζητήσουν με αυτές τις λέξεις (πχ vradina rouxa), και είναι πιθανότερο να εμφανιστείτε εσείς πρώτοι στην λίστα!

4) Τα domain names, μπορούν να έχουν εως 67 χαρακτήρες, οπότε δεν χρειάζεται να συμπιέσετε το domain name σε συντομογραφία ή στα αρχικά των λέξεων του αν θέλετε ένα όνομα από περισσότερες λέξεις. Ωστόσο δεν θα ήταν ιδανική η χρήση πολύ μεγάλου ονόματος γιατί κάθε φόρα θα έπρεπε να το γράφουμε ολόκληρο και θα ήταν και δύσκολο να το θυμόμαστε. Είναι προτιμότερο λοιπόν, η χρήση μικρότερων λέξεων οι οποίες έχουν κάποιο νόημα πχ redhouses.gr και όχι συντομογραφίες των λέξεων του rh.gr καθώς δεν προτιμάται από τις μηχανές αναζήτησης στην κατάταξη. Ακόμα όμως και αν επιλέξετε μεγαλύτερο όνομα έχετε ως πλεονέκτημα για την κατάταξη το ότι οι μηχανές αναζήτησης ελέγχουν αν το περιεχόμενο των ονομάτων ταιριάζει με τις λέξεις κλειδία που δίνουμε ως αναζήτηση.

5) Η χρήση της "-"(παύλας) μεταξύ των λέξεων του domain name, αν επιλέξουμε μεγάλο όνομα, είναι αρνητική ως προς την ευκολία χρήσης του καθώς αν κάποιος ξεχάσει την "-" θα οδηγηθεί κάπου αλλού και όχι στο domain σας. Παρόλα αυτά αν υπάρχει χρήση "-" , οι μηχανές αναζήτησης θα το βρουν αρκετά εύκολα καθώς όπως αναφέραμε στην προηγούμενη περίπτωση, "ταιριάζουν" τους όρους της αναζήτησης με τις λέξεις του domain name σας.

6) Κατά την επιλογή ενός domain, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και το πόσο εύηχο και γραμματικά κατανοούμενο είναι. Θα πρέπει να αποφεύγετε η χρήση νούμερων αντί γραμμάτων (παράδειγμα 4 αντί για "four" ή 2 αντί για "two"), των λογοπαίγνιων, όπως και των λέξεων που χρησιμοποιούνται ως αργκό.

7) Μια άλλη συμβουλή θα μπορούσε να είναι η χρήση του ενικού ή πληθυντικού αριθμού στο όνομα. Θα ήταν προτιμότερη η αγορά και των δυο domain names αν υπάρχει η δυνατότητα (πχ foodstore.gr και foodstores.gr), και για τους επισκέπτες του πρώτου θα γίνεται ανακατεύθυνση στο δεύτερο, με αποτέλεσμα να μην χάνουμε επισκέπτες αν υπάρχει και άλλο domain name στον άλλο χρόνο!

8) Θα πρέπει να είναι εύκολα πληκτρολογίσιμο, να το θυμάσαι εύκολα και όσο το δυνατόν πιο εμπορικό γίνεται.

9) Υπάρχει η περίπτωση το domain name που θέλουμε να είναι ήδη δεσμευμένο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του domain name και να τον ρωτήσουμε εάν προτίθεται να το πουλήσει.

10) Αν πάλι είστε νέοι επαγγελματίες ή θέλετε να δημιουργήσετε κάτι δικό σας με μοναδικό όνομα, τότε μπορείτε να προσαρμόσετε το όνομα του domain σας στο όνομα αυτού που θέλετε να κάνετε. Έτσι θα συνεχίζετε να είστε πρωτότυποι και με μοναδικό όνομα!
.gr
.com
.eu
.net
.info
.edu
.tv
.de
.it
.org
.host
...
Πώς να επιλέξετε την κατάληξη του domain name σας
Η επιλογή της κατάλληλης κατάληξης του domain name σας, (.com, .gr , .org , κλπ) μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη ιδιαίτερα στην περιπτωση που χρησιμοποιείται ήδη. Καταρχήν, θα πρέπει να κατανοήσετε τον σκοπό του site σας, ώστε να αντιπροσωπεύεται από την κατάληξη που θα δώσετε.
Το .com είναι προτιμότερο για εμπορικά site, το .org για οργανισμούς κλπ. Ιδιαίτερα αν απευθύνεστε σε ευρύτερο κοινό (πχ σε επίπεδο χώρας), θα μπορούσατε να δώσετε μια επέκταση 2ου επιπέδου για να γίνεται καλύτερα ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Παράδειγμα για τους Έλληνες να είναι todomainmou.gr, για τους Γερμανούς todomainmou.de κ.ο.κ.
Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε κάποια κατάληξη για ακόμα πιο στοχευμένο όνομα domain όπως .music, .beer, .sport κλπ τα οποία απευθύνονται σε πιο περιορισμένο κοινό ή ομάδες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείτε σημαντική και την άποψη του SEO (search engine optimization) για την συγκεκριμένη κατάταξη που θα επιλέξετε.
Πως θα αποκτήσω domain name;
Για να μπορέσει κάποιος να έχει στην κατοχή του ένα domain name, θα πρέπει είτε να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη κάποιου άλλου καταχωρημένου domain name ώστε να του το μεταπωλήσει, είτε να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου ή ακόμα πιο εύκολα μια ιστοσελίδα που να παρέχει υπηρεσία για την αγορά domain name
Μια τέτοια ιστοσελίδα είναι η Pointer.gr της ομώνυμης εταιρίας, μέσω της οποίας μπορείτε εύκολα και κατανοητά να κατοχυρώσετε το domain name σας.
Δείτε τα βήµατα για να αγοράσετε domain name online µε την πλατφόρµα της www.pointer.gr.
Ερχόμενοι στην αρχική σελίδα της Pointer.gr θα δούμε ένα πεδίο αναζήτησης domain name στο οποίο το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε το επιθυμητό domain name σύμφωνα με τις συμβουλές που σας δώσαμε παραπάνω και να πατήσουμε αναζήτηση.
είναι διαθεσιμο το domain name
Αμέσως εμφανίζονται όλα domain name μαζί με μια προτεινόμενη δημοφιλή κατάληξη και την τίμη που θα κοστίσει η αγορά του. Στα δεξιά της σελίδας υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες καταλήξεις, χωρισμένες σε κατηγορίες (φαγητό, ποτό, τρόπος ζωής κ.α) τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε απλά τσεκάροντας την κατηγορία που επιθυμείτε.
Συγκεκριμένα εάν κλικάρετε στην καρτέλα Domain names που βρίσκετε δεξιά από το λογότυπο της Pointer στο πάνω μέρος της σελίδας, θα βρείτε μια σειρά από προσφορές και εργαλεία για domain names.

Για παράδειγμα εάν έρχεστε απο κάποιον άλλο καταχωρητή domain και θέλετε να μεταφερθείτε στην Pointer, τότε έχετε κέρδος:
 • 5 ευρώ αν πρόκειται για .gr κατάληξη.
 • Δωρεάν web hosting και sitebuilder
 • Δωρεάν dns hosting για εύκολο redirect
 • Δωρεάν "σελίδα υπό κατασκευή" από μια λίστα templates
 • Δωρεάν mini panel για την διαχείριση των domain σας από τους πελάτες σας
 • εύκολη διαχείριση του λογαριασμού σας μέσω του φιλικού control panel
 • χαμηλές τιμές κατοχύρωσης και ανανέωση domain name


Επίσης υπάρχουν και άλλες προτάσεις για domain name με κατάληξη
 1. .eu μόνο με 6 ευρώ/έτος
 2. .gr με 7.5 ευρώ/έτος και 3 ευρώ δώρο
 3. .de με 6,9 ευρώ/έτος ως η δεύτερη δημοφιλέστερη κατάληξη παγκοσμίως
επιλογες στο μενου domain αλλες επιλογες για τα domains
Αφού κάνετε την επιλογή σας, κάνετε κλικ στο κουμπί επιλογή δίπλα από το domain name που επιθυμείτε, και στη συνέχεια στο κουμπί επόμενο βήμα.
Εδώ μπορείτε να παραμετροποιήσετε την αγορά του domain name σας επιλέγοντας τα έτη που επιθυμείτε και τα ονόματα των dns servers .

Τι είναι οι Dns Servers ;

Ο DNS Server είναι με λίγα λόγια υπεύθυνος για να μετατρέπει τις πραγματικές, νουμερικές IP διευθύνσεις σε ανθρώπινα κατανοητές όπως όλες αυτές που γνωρίζουμε.
Κάθε domain name απαιτεί τουλάχιστον δυο dns servers, τον πρωτεύον που κρατάει την πρωτογενή πληροφορία του domain name(την αντιστοίχιση του ονόματος με την IP διεύθυνση δηλαδή), και τον δευτερεύον που κρατά ένα αντίγραφο για να μπορεί να λειτουργεί αν πάθει κάτι ο πρώτος.
Ακόμη μπορούμε να τσεκάρουμε και την επιλογή ώστε να ενημερωνόμαστε από την Pointer.gr για οποιαδήποτε αλλαγή στους dns servers. Εντελώς δωρεάν μπορούμε να επιλέξουμε και την επιλογή "Σελίδα υπό κατασκευή", όπου με τη χρήση των dns servers της pointer, μπορούμε να εμφανίζουμε στους επισκέπτες μας μια σελίδα τύπου "υπό κατασκευή".
ειδοποιήσεις για τα domains
Αφού ελέγξουμε τις προτιμήσεις μας, επιβεβαιώνουμε την συνολική τιμή της αγοράς του domain και πατάμε στο κουμπί επόμενο βήμα. Σε αυτή τη σελίδα μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις προσφορές τις Pointer.gr για πακέτα φιλοξενίας τα οποία περιγράψαμε παραπάνω.
επιλογη web hosting
Αν επιλέξουμε πακέτο hosting μεταφερόμαστε στην σελίδα παραμετροποίησης hosting στην οποία μπορούμε να επιλέξουμε το domain name για το hosting, την διάρκειά του κ.α.
Το μόνο που απομένει είναι να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στην Pointer.gr ή να συνδεθούμε αν έχουμε ήδη έναν και πολύ εύκολα να επιλέξουμε ένα τρόπο πληρωμής ανάμεσα σε Paypal, πιστωτική κάρτα, κατάθεση σε λογαριασμό ή ακόμα και credits της Pointer.gr τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε αγορά σας!
Γνωρίζετε πώς θα επιλέξετε σωστά το πακέτο hosting που θα σας εξυπηρετεί; Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στον οδηγό σωστής αγοράς web hosting.