el  |  en

Οδηγός έξυπνης αγοράςweb hosting

Θα θέλατε να ξεκινήσετε ένα website;

Τρία είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:
Κατοχύρωση domain name
Αγορά πακέτου φιλοξενίας
Κατασκευή του site
Εχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό αγοράς που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσει πολύ, τόσο στην επιλογή όσο και στην αγορά ενός πακέτου φιλοξενίας.
Οδηγός αγοράς web hosting για νέους χρήστες.

Απαντάμε σε όλα σας τα ερωτήματα:

Shared server hosting

To site σας θα είναι μαζί με εκατοντάδες άλλα σε έναν server. Μοιράζεστε τους πόρους του server (Μνήμη, CPU, δίσκο) με όλα τα υπόλοιπα site και αυτό σημαίνει ότι το κόστος είναι χαμηλό.
Το shared hosting είναι κατάλληλο για προσωπικά site αλλά και για site μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων εάν τα site δεν έχουν 'περίεργες απαιτήσεις' σε πόρους. Συνήθως οι εταιρίες hosting προσφέρουν περισσότερους πόρους στα shared hosting (δίσκο, email, traffic) από αυτούς που πραγματικά χρειάζονται τα site.

Virtual Private Server (VPS) hosting

Ένας server μεγάλων δυνατοτήτων χωρίζεται σε μικρότερους εικονικούς (virtual) server όπου μπορούν να φιλοξενηθούν site αρκετά μεγάλων δυνατοτήτων. Ουσιαστικά είναι μια μίξη Dedicated ή cloud server με shared hosting. Οι VPS σε κάθε server δεν είναι πολλοί και μοιράζονται κι αυτοί τους πόρους όλου του server σε ότι αφορά το hardware. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχετε full root πρόσβαση σαν να ήταν κάποιος dedicated ή cloud server ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή οποιαδήποτε εφαρμογή θα θέλατε. Το κόστος σε σχέση με αυτά που προσφέρει ένας vps server είναι αρκετά χαμηλό.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα VPS εδώ.

Τι είναι root πρόσβαση (root access);

Κάποιος διαχειριστής μπορεί να μπει στον server και να επεξεργαστεί οποιοδήποτε αρχείο στον server. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την root πρόσβαση για να εγκαταστήσει εφαρμογές, λειτουργικό σύστημα ή οτιδήποτε άλλο.

Dedicated server hosting

Σε αυτή την περίπτωση νοικιάζετε έναν ολόκληρο server για να φιλοξενήσετε είτε ένα site, είτε μια εφαρμογή, είτε ένα σύνολο site. Έχετε πλήρη πρόσβαση και πλήρη έλεγχο του server έτσι ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες hosting προσφέρουν την δυνατότητα διαχείρισης του dedicated server από τις ίδιες τις εταιρίες.

Cloud VPS hosting

Μια ομάδα από server (cloud) συνεργάζονται για να φιλοξενούν μια ομάδα από site. Τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Οι πόροι που χρειάζονται για να λειτουργήσει το site σας διαμοιράζονται σε περισσότερους από έναν server. Αυτο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για hardware downtime (πρόβλημα στους ίδιους τους server).
Ένα τρανό παράδειγμα για το cloud hosting, είναι η Google. Οι πόροι του site της Google έχουν διαμοιραστεί σε εκατοντάδες 'διαμοιρασμένους ανα τον κόσμο' server και γι αυτό τα downtime της Google τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ελάχιστα.

Διλήμματα

Linux ή Windows hosting;

Στις περισσότερες σοβαρές εταιρίες Hosting, θα δείτε ότι υπάρχει η επιλογή για windows ή linux hosting.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Linux και Windows είναι λειτουργικά συστήματα που 'τρέχουν' στους server φιλοξενίας και δεν έχουν καμία σχέση με το λειτουργικό σύστημα που έχετε εσείς στον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό σας. Η ουσιαστική διαφορά των δύο ειδών hosting έχει να κάνει με τον τρόπο δημιουργίας του site σας.

Εάν το site σας είναι 'γραμμένο' σε κώδικα asp ή asp.net τότε θα πρέπει να αγοράσετε windows hosting (τα windows είναι συμβατά με την asp). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (Joomla, Wordpress, Drupal απλή κατασκευή από προγραμματιστή, sitebuilder κλπ) μπορείτε να επιλέξετε linux hosting.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε και το https://www.pointer.gr/el/windows-linux

Ελληνικό hosting;

Όταν λέμε ελληνικό hosting, εννοούμε ότι οι server φιλοξενίας είναι εγκατεστημένοι σε datacenter στην Ελλάδα. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ γρήγορες ταχύτητες στην φόρτωση των site. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα του να επιλέγει κάποιος ελληνικό πάροχο φιλοξενίας είναι ότι ο Έλληνας χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με το τεχνικό τμήμα του παρόχου του και να μιλήσουν στην ίδια γλώσσα.

Πόσο χώρο χρειάζομαι;

Πόσο χώρο σας δίνει κάποια εταιρία για να φιλοξενήσετε το site σας;
Συνήθως ο χώρος δίσκου που δίνουν οι εταιρίες φιλοξενίας κυμαίνεται από 100Mb εώς 'Unlimited'. Τα 100Mb είναι αρκετά για να φιλοξενηθεί ένα site αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να χρειαστείτε κι άλλο χώρο. Εάν επιλέξετε ένα πακέτο που σας δίνει Unlimited χώρο δίσκου, καλό θα είναι να διαβάσετε πριν την παραγγελία τους όρους χρήσης της κάθε εταιρίας

Είναι κριτήριο αγοράς τα e-mails;

Πόσα email μπορείτε να έχετε στον χώρο φιλοξενίας σας;
Σε μικρά πακέτα φιλοξενίας, θα δείτε ότι ο αριθμός των email δεν ξεπερνάει το 10.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε περισσότερα email της μορφής info@todomainmou.gr ή sales@todomainmou.gr.
Υπάρχουν πλέον πάροχοι οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα για απεριόριστα email.

Το bandwidth παίζει ρόλο;

Εάν το site σας αρχίζει να έχει αρκετούς επισκέπτες, τότε το bandwidth είναι πολύ σημαντικό για εσάς. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το τι είναι το bandwidth ξεκινώντας με τις βασικές έννοιες. Ένα απλό γράμμα σε μια σελίδα (ένας χαρακτήρας για την ακρίβεια) έχει μέγεθος 1 byte.

Τα 1024 byte, είναι 1 kilobyte. Τα 1024 kilobyte είναι ένα megabyte. Τα 1024 megabyte είναι 1 gigabyte. Εάν μια σελίδα μέσα στο site σας είναι 10 kilobyte (Περίπου 1000 λέξεις) και την ανοίξει να την δει κάποιος χρήστης, τότε έχετε χρησιμοποιήσει 10 kilobyte bandwidth. Εάν την ίδια σελίδα την χρησιμοποιήσουν δέκα χρήστες του διαδικτύου ταυτόχρονα, τότε έχετε 'καταναλώσει' 100 kilobyte από το bandwidth. Οι περισσότερες σελίδες στο Internet δεν χρειάζονται παραπάνω από μισό GΒ Bandwidth το μήνα.

Πως θα αγοράσω web hosting;
Η αγορά ενός πακέτου hosting δεν είναι πλέον δαπανηρή υπόθεση'. Με 2 ευρώ το μήνα μπορεί κάποιος να αγοράσει ελληνικό hosting σε αξιόπιστους cloud server.
Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος παραγγελίας ενός πακέτου φιλοξενίας, θα χρησιμοποιήσω το σύστημα παραγγελίας της www.pointer.gr
Πληκτρολογήστε το site της pointer: www.pointer.gr
Πάνω στο μενού θα βρείτε την επιλογή 'Web hosting'. Απο τα υπομενού που εμφανίζονται, μπορείτε να επιλέξετε π.χ το δεύτερο που είναι το 'Linux hosting' και 'ταιριάζει' στο 95% των site παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, αντίστοιχες κινήσεις κάνετε και εάν θέλετε 'Windows hosting'.

Web Hosting πακέτα


Εδώ θα δείτε κάποια συγκριτικά πακέτα. Εάν παρατηρήσετε τα πακέτα θα δείτε ότι αυτό που κυρίως αλλάζει, είναι ο αριθμός των φιλοξενούμενων site. Μια ακόμη αλλαγή έχει να κάνει με τον αριθμό των βάσεων δεδομένων. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε ότι εάν θέλετε να φιλοξενήσετε ένα site το οποίο βασίζεται στην php γλώσσα προγραμματισμού και χρησιμοποιεί MySQL βάση δεδομένων (συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα cms παγκοσμίως όπως joomla, drupal, wordpress κλπ) τότε θα πρέπει να επιλέξετε το Bronze Linux hosting πακέτο το οποίο κοστίζει 4,5 ευρώ τον μήνα .
Εάν δεν σας ενδιαφέρει η βάση δεδομένων και απλά θέλετε να φιλοξενήσετε ένα site 'γραμμένο' σε html (η απλούστερη γλώσσα προγραμματισμού) τότε μπορείτε να έχετε δωρεάν hosting σε περίπτωση που αγοράσετε κάποιο domain name. Επιπρόσθετα, εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση δεδομένων την SQLite , τότε μπορείτε να επιλέξετε το Basic hosting.

Παραγγελία


Εάν πατήσετε 'παραγγελία' τότε θα μεταβείτε στο επόμενο βήμα στο οποίο θα δείτε κάποιες παραμέτρους που αφορούν το πακέτο φιλοξενίας, όπως η διάρκειά του, η επιλογή domain name (εάν δεν έχετε μπορείτε να κατοχυρώσετε επιλέγοντας την καρτέλα 'Αγορά domain'), το πιστοποιητικό ssl και το web presence builder. Εκτός από την αγορά domain name υπάρχουν και οι καρτέλες της μεταφοράς domain name από άλλον πάροχο και της επιλογής ότι έχετε domain name σε άλλον πάροχο και δεν θέλετε να το μεταφέρετε.
Το πιστοποιητικό ssl χρειάζεται συνήθως όταν κάποιος έχει ή θα ήθελε να κατασκευάσει ένα eshop. Είναι ένα σύστημα ασφάλειας των πληροφοριών που μεταδίδονται προς τον χρήστη ώστε να μην μπορεί κάποιος να τις υποκλέψει. Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι αυτό το σύστημα, ανεβαίνει και το κόστος ενός SSL.
Με το web presence builder μπορεί κάποιος εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσει μια απλή ιστοσελίδα που βασίζεται σε template χωρίς να έχει γνώσεις προγραμματισμού.

Καλάθι αγορών


Στο επόμενο βήμα απλά βλέπετε το καλάθι αγορών σας για επιβεβαίωση και απλά κάνετε κλικ στο 'Πληρωμή'. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε και την χρονική διάρκεια, σε περίπτωση που κάνατε λάθος επιλογή στο προηγούμενο βήμα.

Εγγραφή ή σύνδεση χρήστη


Τρεις επιλογές στο επόμενο βήμα(webhostingtut6.jpg) . Με απλά λόγια εάν είστε νέος χρήστης κάνετε νέο λογαριασμό, αλλιώς συνδέεστε με τα στοιχεία που ήδη έχετε. Υπάρχει φυσικά και η διαδικασία υπενθύμισης κωδικου.

Πληρωμή


Αμέσως μετά βλέπετε το καλάθι αγορών και κάνετε έλεγχο στις υπηρεσίες που έχετε παραγγείλει. Μπορείτε να διορθώσετε εάν θέλετε κάτι στην παραγγελία σας και πατώντας πληρωμή μεταβαίνετε στην σελίδα πληρωμής. Το συγκεκριμένο site, δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας, paypal, paysafe, neteller, τραπεζικής κατάθεσης και credit (υπόλοιπο χρημάτων στον λογαριασμό σας).
Για να λειτουργήσει ένα site και για να 'δείχνει' ένα domain name σε έναν συγκεκριμένο server, θα πρέπει να αλλαχθούν οι name server στο domain name. Οι name server είναι η 'ταυτότητα' του server που φιλοξενεί κάποια ή κάποιο site. Για να αλλάξουμε τους name servers σε ένα domain name χρησιμοποιώντας πάλι το control panel της Pointer, θα συνδεθούμε αρχικά στο control panel, δεξιά θα δούμε σε μια στήλη ένα υπομενού που ονομάζεται 'Τα προϊόντα μου', θα κάνουμε κλικ στο 'domain names' .
Κάνοντας κλικ και πάνω στο domain name στο οποίο θέλουμε να αλλάξουμε τους name server, βλέπουμε κάποια εικονίδια. Ένα απο αυτά γράφει 'Name servers’. Από εκεί αλλάζουμε τους name server. Οι name server αναγράφονται συνήθως στο email με τους κωδικούς που μας στέλνει η εταιρία από την οποία αγοράσαμε την φιλοξενία για το site μας.